Synecdoche

FRISS! A sad trapsztár, avagy a fagyisten - Yung Lean: Frost God lemezkritika

2016. december 14. 21:17 - yungmatka

 yung.jpgJonatan Aron Leandoer Håstad, azaz Yung Lean 2013-ban robbant be az internetre,  zenéjével konkrétan magát az internetet képviselve: Vizuális sokkot okozó videoklipek teli régi konzolokkal, Yu-Gi- Oh kártyákkal (kb. mindennel ami Jonatan gyerekkori kedvence volt) Arizona teákkal és vaporwave-vel.

leangif.gif

2013-ban, csapatával, a Sadboys-szal (Yung Sherman, Yung Gud) turnézni kezdtek, újabb zenéket pakoltak ki, sőt, Magyarországra is ellátogattak a Toldi Klubba. (De idén tavasszal újra itt koncerteztek)

Hirtelen mindenki felfigyelt az akkor 17 éves sadboyra, akinek a teljes sikert a máig legnépszerűbb Kyoto című száma hozta meg.

Yung Lean olyan trendet teremtett meg, amitől az egész ország a feje tetejére állt.

De komolyan, 2015-re, kb. minden tízedik pesti fiatalnak volt az instagramján legalább egy Arizonás, japán írásjelekkel és könnycseppekkel ellátott képe. Én sem vagyok kivétel ez alól, hála Leannek, 2015 nyarán az én ízlésem, stílusom is megváltozott általa és azóta tart a töretlen rajongásom.

A sadboyság/sadgirlség óriási divat lett, számomra hihetetlen, hogy mennyire elterjedt hazánkban. Itt, ahová még mindig kevés impulzus érkezik a tengerentúlról/Nyugat-Európából, és ahol ha rapről van szó, még mindig az old school az etalon. Mert ugye ''fúj nyávogós robothangú buta pénzes niggerek, csak a 2Pac''

Teltek az évek, Leandoer 20 éves lett. Plusz 10 kilóval több. Valami még szintén változott: Lean felhagyott a zöldteával, a videójátékokkal, a halászsapkával, a vaporwave-vel, helyette igazán beszippantotta a trap biznisz.

Újabban kokóról, tabikról, fűről, codeinről, pénzről, márkás ruhákról rappel, de persze a szomorúság örök. Zöld haj, festett körmök, kokainfüggőség, nem mindennapi öltözködés, női ruhák: Mint egy vérbeli, lázadó rocksztár. Elsőre ez mind elrettentően hangozhat, de ezen tények egyike sem változtat azon, hogy Yung Lean az egyik kedvenc és egyik leginspirálóbb előadó számomra. Egy imádnivaló, kreatív egyéniség.

 

FROST GOD

 frostgod.jpg

2016.december 14.: Rég voltam ilyen boldog, Yung Lean a semmiből kiad egy 8 számos mixtape-t.Ez ám meglepetés a javából!

Februári albuma, a Warlord kétes érzelmeket váltott ki belőlem, nem lett akkora durranás, mint elődje, az Unknown Memory. De egy dolog biztos: A mai Frost God minden várakozást bőven felülmúlt.

Elsőnek megkapjuk a Back At It c. számot, ami egy erőteljes, basszusos, mocskos trap zene, egyre feltűnőbb, hogy Lean flowja mennyit fejlődik, csak így tovább, hatalmas!

Majd a Hop Out, ami az előző track iramát diktálja, dobhártyarepesztő hi-hatekkel és az eddig még számomra ismeretlen közreműködővel, Luckaleannn-nel.

Aztán a pár hete debütáló Henessy & Sailor Moon, ami egy sokkal nyugisabb, melodikusabb vonalat hoz. Ezt a stílust mindig is imádtam előadónktól, Bladee-vel együtt olyan kellemes számot hoznak össze, hogy kb. a felhők közt lebegek.lean.jpg

Következik a Cashin, a számomra eddig idegesítő Adamn Killa-val, aki itt a tape egyik legjobb verzéjét tolja le. Melankolikus autotune-os dalolászás, gyönyörű, de tényleg. Plusz a kiváló producer, White Armor zenéjével maga a mennyország.

Az ötödik dallal, a Crystal City-vel picit mellényúltak, még egy akkora sztárral is, mint A$AP Ferg. Egy kicsit tucat-trap, megspékelve Ferg béna flowjával és élvezhetetlen énekével, de még így is egy tökre hallgatható és elfogadható alkotás, nem rontja különösebben a cumó színvonalát.

Ezek után érkezik a Kirby, a régi Nintendo játék karakter nevét viselve, óriási dal, pörgős, ütős, tökéletes beattel.

A hetedik track, a Head 2 Toe szintén Bladee közreműködésével hasonló, mint az előző albumon szereplő Hocus Pocus. Hadart, gyors szöveg,  kusza beat és kissé sablon szöveg: „Gucci Louie on my tee shawty wanna get with me” blablabla, de a „Poppin pills like Scooby-snacks” sor legalább poénos.

Utolsónak pedig Get It Back, egy élvezetes szám, ami nagyon király lezárása a lemeznek, Lean így búcsúzik tőlünk: „Bitch she gave me heart attack, but I'm back, yes I'm back….Lean!”

Röviden annyit, hogy a Frost God Yung Lean legkiforrottabb és egyben magasan a legjobb kiadványa lett, itt végre egy dal se rontja el a megfelelő összhangot, nem tudok rá mást mondani, mint azt, hogy imádom, még így hetedszerre is.

 Értékelés: 10/9

 

KEDVENCEK: Kirby, Cashin, Henessy & Sailor Moon, Get It Back, Back At It, Hop Out

INKÁBB NE: Crystal City, Head 2 Toe

Innen elérhető több platformon is: http://lnk.to/frostgod

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://synecdoche.blog.hu/api/trackback/id/tr3312048521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása