Synecdoche

Bandcamp ajánló: Teen Suicide, Crywank, VAPERROR

2017. február 27. 17:18 - yungmatka

bandcampajanlo.png
Teen Suicide -  I Will Be My Own Hell Because There Is A Devil Inside My Body (2012)

iwillbemy.jpg

Műfaj: pop/indie pop/indie rock/punk/rock/noise pop 

A marylandi Baltimore-ból induló rock banda 2009-ben alakult, első lemezük, a Bad Vibes Forever 2011 júliusában debütált, azóta 5 EP-t adtak ki és két stúdióalbummal is jelentkeztek, köztük ezzel, aminek olyan hosszú címe van, hogy nem fogom újra leírni. Egyébként nagy divat az alter lo-fi indie bandák körében a hihetetlen hosszú címek adása. (Lásd: Crywank, eggyel lejjebb)
Az IWBMOHBTISDIMB egy melankolikus, okosan felépített, olykor dühös, olykor bánatos lemez. Néha felszabadultan ordítanak, néha halkan, összetörten énekelik ki fájdalmukat, mindezt nagyon dallamosan, profi módon, de végig hordozva a hamisítatlan, sercegős lo-fi hangzást.
Az anyag első felében a zúzós, harsány zenélést kapjuk, majd a 8. számtól kezdve egyre több lesz a zongora, hegedű, torzításos effekt és a lassú dobok. Innen helyezkedhetünk bele igazán az LP hangulatába, átélhetjük a különleges, olykor kissé hátborzongató atmoszféráját.

Hallgatni itt:


teen_suicide.jpg

Teen Suicide


Crywank - Tomorrow Is Nearly Yesterday And Everyday Is Stupid (2013)
crywank.jpg

Műfaj: anti-folk/folk/folk punk/lo-fi/emo/sadcore 

James Clayton és Daniel Watson, azaz Crywank. Crywank, azaz a legdepisebb zenét játszó srácok. De tényleg, a szomorú indie zenék királyai. 
Már a nevük is elég beszédes cry - sírni wank/wanking - a maszturbálás brit megfelelője.
Szövegeik az ürességről, a drogokba menekülésről, az önutálatról, a napok egyhangúságáról, sírásról, esetenként az elélvezésről szólnak. Ez valakinek elrettentő lehet, de én pont ezért szeretem őket. Kevés olyan együttes/énekes van, akinek a szövegeivel ennyire tudtam volna azonosulni és ez most nem azt mutatja, hogy egy drogos, érzelmileg halott alak vagyok, de ugyan már, mindenki szokott maga alatt lenni és mindenki szereti sajnáltatni magát, ilyenkor pedig jó érzés magunkra ismerni pár dalban, nem?!
Polgárpukkasztásuk nem tudatos, nem manipuláció, olyan természetesen, szívből jövően, minden hazugság és túlzás nélkül éneklik az adott depresszív sorokat. A struktúra egyszerű: A tipikus gitár-énekes vonalat követik.
Ez a 16 számos cumó egy elég nehéz darab. Nem a komplexsége miatt, pont, hogy az egyszerűsége mögött nehéz felfedezni a hatalmas emocionális tartalmat. Elsőre nem adhat sokat, ha egyáltalán nem figyelsz rá, összefolyó, unalmas háttérzajnak tűnhet. Ezért 4.-5. hallgatásra nyer új értelmet az anyag, amely zsenialitásának fő mozgatója a dalok szövege, ahogy azt az előbb említettem is. 
Megéri a rá fordított időt, hiszen kevés ilyen szívszorító és ugyanakkor mégsem pátoszos albumot találhatunk manapság. Közhelyesség helyett inkább vonzóan magányos.
Érdekességképpen James Clayton önjellemzése Instagram oldaláról: "I write songs in a band called crywank with @defectiveobjective I like animation, selfies, kids TV, gender studies, rpdr and being a pathetic stoner" - sokatmondó gondolatok ( :'(( )

Hallgatni itt:

crywank_tagok.jpg

James és Daniel

VAPERROR - VAPERROR ☆Greatest Hits☆ Volume 1​.​0

vaperror.jpg

Műfaj: vaporwave/vaportrap/electronic/future bass/hip hop/retro/trap

Most sok mindenkiben felmerülhet, mégis mi az isten az a vaporwave.

Röviden: Egy elektronikus zenei műfaj/művészeti mozgalom ami 2010-ben terjedt el/indult útjára, főként smooth jazzből, art popból, elevator, azaz lift zenéből fúzionálva és az 1980-as, 90-es évek által inspirálva. Ennél azért sokkal összetettebb, abszurdabb jelenség, ha részletesebben érdekel a dolog, olvasd el a Recorder remek cikkét ITT. Emellett fontos szerepe van a régi konzoloknak, a régi videójátékoknak, a VHS kaziknak, a glitch artnak, ókori szobroknak, a japán kultúrának és magának az internetnek, mint legfőbb ihletnek.
A VAPERROR első válogatáslemeze tökéletes hallgatnivaló azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a műfajjal, mert tulajdonképpen mindent magába foglal, ami a vaporwave maga: Hülye címek, samplerezés csengőhangokból, super marioból, és az említett tipikus stílusjegyek dögivel előfordulnak. Közben a hangzás mégis minőségi, izgalmas trap, néha-néha fel-fel hangzó régi jazzel, poppal. Egy autentikus kiadvány a Bandcamp széles vw kínálatából.

Hallgatni itt:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://synecdoche.blog.hu/api/trackback/id/tr9412295243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása