Synecdoche

Miért van szükségünk South Parkra?

2017. január 14. 12:27 - norbz123

A South Park már 1997 óta botránkoztatja meg és polgárpukkasztja az amerikai társadalmat. Köszönhető ez annak, hogy a sorozat készítőinek sikerült egy rakás celebet kiparodizálni, és az amerikai társadalom jellegzetességeit vicc tárgyává tenni. A sorozat első néhány évében még az abszurd humor volt a South Park meghatározó eleme, azonban ez később párosult egy erős társadalomkritikával. A készítők, Matt Stone és Trey Parker idén is a társadalomkritikára helyezték a hangsúlyt. Volt is mire építeni, hiszen a 2016-os amerikai elnökválasztás két jelöltje, Donald Trump és Hillary Clinton két, rendkívül különböző oldalra osztotta az amerikai társadalmat. Az idei évadban így ők, és a hozzájuk kapcsolódó jelenségek voltak főszerepben.

A sorozat készítői jó szokásukhoz és a sorozathoz híven mindkét oldal dogmáit kifigurázták és lerombolták. A demokraták és Hillary oldaláról leszámoltak a politikai korrektséggel (bár valljuk be, a politikai korrektség sosem volt a South Park erőssége) a republikánusok és Donald Trump (aki Mr. Garrison személyében van jelen) oldaláról pedig megmutatták, hogy mit is képvisel Trump, mindezt a szabadidejüket a kommentmezőkben töltő trollok személyében. A South Park-i polgárok pedig megint kitesznek magukért, és megmutatják, hogy milyenek  Trump és Clinton tökéletes választói. Ilyen például Gerard Broflovsky, aki éjszakánként a dolgozószobájában bujkál, és az interneten, kommentmezőkben gyalázkodik. A presztízse alapján talán ki is érdemelhetné a világ legnagyobb trollja címet. Vagy például Cartman, aki a politikai korrektség mintapéldánya lett. A legfontosabb célja, hogy bebizonyítsa: a nők is lehetnek ugyanolyan viccesek és okosak, mint a férfiak. A városban pedig egy új függőség hódít: a memobogyók. Ezek a szölőszemekre hasonlító bogyók beszélnek, de a téma mindig ugyanaz: a múlt, melyben minden jobb volt, legfőképp a Star Wars. Stan és Kyle pedig szokás szerint a „normális” szerepüket játszák, és próbálnak egyensúlyozni a két oldal szélsőségessége között.

Bár az idei évad nem bővelkedik az abszurd humorban, és így talán kevésbé vicces is, mégis, véleményem szerint egy remek évad lett a 20. Tökéletesen reflektál azokra a problémákra, jelenségekre, amik 2016-ban az amerikai társadalmat megmozgatták. Ennek a sorozatnak pedig ez az erőssége, a humora és polgárpukkasztó jellege mellett.

Szükségünk van South Parkra, egy olyan kulturális műre, ami egyenlően pocskondiázza mind a két politikai oldalt, és mindenkinek a dogmáit. Ha túl komolyan vesszük a politikai ideológiákat, akkor könnyen lehet, hogy a 20. század megismétli önmagát. Azonban az olyan alkotások, mint a South Park, tisztítótűzként hatnak, és nem engednek a dogmáknak, az elvakult fanatizmusnak. Már csak az lenne a feladat, hogy Magyarországon is megteremtsük azt a hagyományt, amit a South Park megteremtett az Egyesült Államok-ban. De ez itthon jóval nehezebben menne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://synecdoche.blog.hu/api/trackback/id/tr6012124753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása