Synecdoche

A magyar rapzene megmentői, avagy Soundcloud Van Damme és Mixcloud Kálmán kalandjai: Slow Village – 201X lemezajánló

2017. január 19. 19:56 - yungmatka

Mi az hogy új, mi az hogy régi, halloood? Mivaan?

201x.jpg

A 4 tag alkotta (DJ Slow, Tink, Goulasch, Nash) Slow Village 2016 márciusában dobta ki első, 2000tizenvalahány elnevezésű EP-jét, majd ezt követte áprilisban az Újmappa és nyáron a F. A. Q. Mindegyik EP tematikája egyezett, általában pár kész tracket tartalmaztak és azoknak instrujait, acapella felvételeit. A 3 középlemez 8 dala mind megtalálható a 201X-en, további 10 új alkotás és egy intro mellett. A cumót december 29-én mutatták be a Toldiban, nemrég pedig a Bandcamp oldalukra is felkerült, ahonnan meg is vásárolhatjátok tőlük, 2500 forintért. A Slow Village azért annyira fontos, mert sikerült nekik egy kicsi izgalmat és színt hozniuk az eléggé egyhangú és klisés hazai hip hopba. Hogy miért is? Mert lazák, nem veszik véresen komolyan a rapszakmát, nem erőlködnek és örömzenét csinálnak.

Nehéz egy olyan országban jó és eredeti boom bapet kreálni, ahol minden arról szól a műfajon belül, hogy a newschool szar és az mp3 ciki, vagy épp mekkora összeesküvés az élet és fentről irányítanak minket vagy ez meg az kapja be, vagy épp "megölöm a csajodat és a belével felkötöm egy fára" – Mindez rárappelve egy monoton alapra, ragrímekkel. Pont ezért felüdülés SV-et hallgatni: Nem a szokásos közhelyeket kapjuk és végre nem kell kínosan éreznem magamat és húznom a számat egy-két pocsék sor miatt. Mikor már lassan minden itthoni raphez fűzött reményemet elvesztettem (csak a trAnzKaPHka Kastélya, a Sör ÉS Fű Enter The SÉFje, Gazsi Rap Show x Robotdeck H20 EP-je és a Mulató Aztékok x Robotdeck Kaleiodszkóp EP-je tartotta bennem a lelket) megjelentek a srácok és tökön rúgva magát a magyar rapszakmát és annak erőlködő, kiöregedett, begyöpösödött bohócait, megmutatták, hogy lehet még alkotni itt, nem is akármit!

 A csapat jobban működik mint hinnénk: Brutál beatek, okos rímek, poénos utalgatások és remek közreműködők. De tényleg, nagyjából mindenkit egy lemezre gyűjtöttek a srácok, aki tehetséges és különleges itthon. Közülük külön kiemelném Orizát, aki egyik személyes kedvencem jó ideje, csak kár, hogy kevés zenét ad ki, NB-t, az ügyes beatmaker/rapper srácot, HRK-t, Drumlordot és persze Mo. magasan legfaszább csapatát, az előbb is említett Sör És Fű nevű formációt. Lassúfalva oszlopos tagja, a buckethatet viselő, szakállas Goulasch viszi az egész LP-t, a srác flowja, szövege hatalmas és eszesen felépített, ő nagy meglepetés és pozitív csalódás volt. Tink nyugis szövegelése továbbra is megkapó, a Mulató Aztékokból ( <3 ) már jól ismerhetjük, a dinamikus Nash is kiváló sorokat pakol. A DJ Slow beatek pedig magukért beszélnek, a F. A. Q. c. szám alatt szóló ütemek pedig egyenesen leszedik a fejed, az egyik legerősebb alap amit az utóbbi időben hallottam.

3 kedvencem van: Az energikus Újmappa, a laza és agyafúrt szójátékokkal operáló és Shimmy Shimmy Ya scratchekkel tarkított Beatsimi és a nagy iramot diktáló, veretős, dübörgő F. A. Q. Ezek mellett egyedülállók a Kisszoba és a Királyrák c. számok is.

Ugyanakkor a 2 felvonásos Posse túl hosszúra lett nyújtva, ezért sajnos inkább unalmasba és vontatottba fordul élvezhető helyett, szerintem nem 2 trackbe kellett volna sűríteni a rengeteg fantasztikus közreműködőt, de annyi baj legyen, ez nem von le semmit az LP értékéből. A Kékeket sem fogom sokat hallgatni, de a srácok ügyesen megteremtettek egy N.W.A. hangzást hozó, oldschool-os, kissé ironikus zenét.

Összegzésül annyit mondok, a Slow Village 201X-e a legjobb, ami az itthoni zenében történhetett és szükség  volt rá, nem is kicsit. Aki egy friss, minőségi, újító, odamondós, intellektuális, ugyanakkor mocskos hip hop albumra vágyik, az jó helyen jár. Jó hallgatózást mindenkinek, köszi SV, még sok ilyet!

Az ELEVATED krúval közösen készített 2000tizenvalahány fenomenális VHS effektes klipje, csekk:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://synecdoche.blog.hu/api/trackback/id/tr4912138681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása