Synecdoche

Most nem kell négy évet várnunk egy új albumra? - Frank Ocean: Chanel dalpremier

2017. március 12. 10:13 - yungmatka

chanel.jpgFrank Ocean, akiről már ITT, ITT és ITT is írtam, új zenével lepett meg minket. Ez az első solo megjelenése az egekig magasztalt, nyáron debütált Endless és Blonde nevet viselő albumok óta. A dal az Apple Music szolgáltatásán, a Beats Radio 1 keretein belül került ki röpke 1 nappal ezelőtt, Frank saját műsora, a blondedRADIO 2. részében. A Chanel mellett találhatóak a Blonded elnevezésű playlisten számok Whitney Houstontól kezdve, J Dillán át, Aretha Franklinig, egy egészen sokszínű és élvezetes hallgatnivaló:

A Chanel egy mestermű. A dalszöveg már magában zseniális, amiben Frank kimondottan nyitottan beszél érzelmeiről és szexuális hovatartozásáról. A kezdő sorok egyből erről árulkodnak:

My guy pretty like a girl

And he got fight stories to tell

I see both sides like Chanel

See on both sides like Chanel

Több dologra utalhat ez a 4 sor, de annyi biztos, hogy Frank a két tükrözött C betűt ábrázoló Chanel logo metaforáján keresztül beszél biszexualitásáról, a nemi vonzódás kettősségéről. (Egyébként pont a brand alapítójának, Coco Chanelnek is voltak leszbikus kapcsolatai) Emellett fellelhető egy lehetséges utalás Janusra, a kétarcú római istenre: Frank Ocean a dal borítóján kettéválasztott arccal szerepel, tehát a vizuális élmény is egyezik a mondanivalóval.

Janus a változás, az átmenetiség jelképe, új kezdetek és a végzet istene egyben. Ezek a témák többször visszatérnek a track során, számtalanszor reflektálva Frank új dolgok iránti szeretetére, legyen az a divat, a filmek, az autók, vagy a zene.

A dualitás fontos Frank munkáiban, lásd: A Blonde két verziója, vagy a gyakori 2 részre osztottság, ami jellemző dalai struktúrájára (pl.: Nights, Futura Free)

Emellett szóba jön Gaspar Noé (Tök jó érzés a kedvenc előadódat és a kedvenc rendeződet egy helyen látni) purple drank, pénz, szex - De mindez nem felvágósan és keménykedősen hat, hanem okosan adagolva, ugyanakkor mégis szabadszájúan, hasonlatokkal, bájos képekkel ragad és visz magával, majd beszippant. Egy az egyben művészet. Az alapzene lassú, sodró és titokzatos, jól passzol a hibátlan dal hangulatához.
A számhoz egy remix is született, nem más, mint A$AP Rocky közreműködésében, hallgatni itt.

januschanel.png

A Chanel logo és Janus párhuzama

Frankie belehúzott (saját alkotói tempójához és extrovertáltságához képest) kollaborált a Migos-szal és Calvin Harris-szel, több év után adott pár interjút, kockás slip-onban és zakóban jelent meg Obama elnök fogadásán, nyáron pedig sok külföldi fesztiválon is koncertezni fog. Ezt az aktivitást tekintve én, millió rajongóval együtt arra kérem Franket, hogy legközelebb ne 4 év múlva adjon ki albumot :(

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://synecdoche.blog.hu/api/trackback/id/tr4312331423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása